Çiyanlar gündüzleri bina ve evlerin nemli, loş ve karanlık yerlerinde, taş altlarında, deliklerde duvar içlerinde gizlenirler. Geceleri aktif olup,yiyecek aramak için çıkarlar böcek ve solucanlar ile beslenir, insana saldırmazlar. Çıplak ayakla dolaşırken farkında olmadan çiyan üzerine basılırsa tehlike hissinden ötürü sokarlar. Terlik, ayakkabı giyerken çorap giyilmezse ciltle temas halinde alerjik reaksiyona sebep olabilirler. Isırdığı yerde bir birine benzeyen iki adet koyu renkte iz görülür ve örümcekteki gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkar çiyan sokması vakasında hemen bir sağlık kurumuna gidilmelidir.
Çiyan sokması vakalarında çiyan zehri insaların vücut yapılarına ve kişilerin alerjik reaksiyonlara karşı dirençli olup olmadıkları ile yakından ilgilidir. Alerjisi olan kişilerde çiyan sokması vakasında kişide felç olma hatta ölümcül tehlikeli durumlarda görülebilir. Çiyanların zehirleri insanlar üzerindeki etkisi herkes için aynı olmasa bile çiyan boyu ve türünün barındırdığı zehir farklı olabilir kesinlikle bu böceklere karşı dikkatli davranılmalı ve çiyan sokması vakalarında derhal sağlık kurumuna gidilmesi gerekmektedir.
Çiyan nedir, çiyanla nasıl mücadele edilir, çiyanlar zehirli midir gibi sorularınıza cevap verecek bir yazıyı sizler ile paylaşıyoruz.
Çiyan Haşeresi
Çiyanlar genel olarak 3 – 10 cm arasında uzunluğu ve rengi değişen zehirli haşerelerdir. Çiyanlar geceleri aktif olan ve insanları soktuklarında ciddi zararlar verebilirler. Bu nedenle, çiyanlar çoğalmadan profesyonel bir ilaçlama firmasının çiyan ilaçlama hizmetinden yararlanmanız çok önemlidir.
Çiyan Nedir?
Çiyan uzun bir bedene sahip olan ve bedeni üzerinde pek çok ayağı olan, soktuklarında zehirleyen, pek çok renkte görülebilen bir haşere türüdür.
Çiyan Hangi Renktedir?
Çiyanların rengi yaşadıkları ortama, iklime ve türlerine göre değişim göstermektedir. Genel olarak siyah, kahverengi, sarı ve kırmızı renkte görülürler.
Çiyan İle Kırkayak Arasındaki Farklar Nelerdir?
Çiyan ve kırkayak birbiri ile çok fazla karıştırılan haşere türleridir. Bu haşere türlerinin birbirinden farkı şu şekildedir:
Çiyanlar zehirliyken kırkayaklar zehirsizdir.
Dış görünümünü ayırt etmek için ayaklarını inceleyebilirsiniz. Kırkayakların her segmentinde çift ayakları varken; çiyanların her segmentinde bir çift ayakları vardır.
Çiyan Nasıl Beslenir?
Çiyan ne yer diye merak ediyorsanız kertenkele, örümcek, fare, solucan gibi haşere türlerini yiyerek beslenen etçil bir haşeredir. Çiyan avını ayağındaki zehir ile etkisiz hale getirerek beslenir.
Çiyan Sokarsa Ne Yapmalı?
Çiyan sokması durumdan zehirlenen bölge şişecek, kanayacak ve kızaracaktır. Mide bulantısı, baş dönmesi, iştahsızlık gibi belirtiler gözlemlenebilir. Bu nedenle, çiyan sokarsa bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi çok önemlidir.
Çiyan Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Çiyanlar gündüzleri evlerin karanlık, loş ve nemli yerlerinde gizlenirler ve geceleri ortaya çıkarlar.
Çiyan Sokarsa Nerede Yaşar?
Çiyanlar pek çok yerde yaşayabilirler. Ancak en genel yaşam alanları taş altları, delikler, loş ve karanlık bölgelerdir. Çiyanlar rutubetli alanları çok severler.
Dış alanlarda toprakla teması olan, korumalı ve rutubetli yerlerde görülürler.
İç mekanlarda ise çıyanlar süpürgelik, bodrum, garaj, kapı ve pencere aralarında görülürler.
Çiyan Zararları Nelerdir?
Çıyanlar oldukça tehlikeli ve zehirli canlılardır. Çiyanların soktuğu insanlar felç olabilir hatta ölebilir.
Çiyan İle Bireysel Mücadele Edilir Mi?
Çiyanlar çok tehlikeli haşereler olduğundan bireysel mücadele son derecede sakıncalı olacaktır. Sokma durumundan kaçınmak istiyor ve net bir çözüm arıyorsanız profesyonel bir ilaçlama firması ile iletişime geçin.
Çiyan İlaçlama Nasıl Yapılır?
Mücadelede iç alanlar ve dış alanlarda çiyanların üreme yerleri çiyan ilacı ile ilaçlanır. Genelde sıvı ilaçlar püskürtme yöntemi ile alana uygulanmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Kanatlı Karınca Nasıl Yok Edilir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Firmamız, yaşam alanlarında her alanda karşımıza çıkan karıncaları, ekonomik koşullarda ilaçlamaktadır. Yaşam alanlarınızda hemen hemen…
Dünyanın her bölgesinde görülen kırkayaklar nemli ve sıcak bölgelerde yaşamayı severler. Bu canlılar kuru sıcak…
Böcek İlaçlama Hizmetleri Böcekler, çok hızlı yayılmaları sebebiyle, birçok ev ve iş yeri için önemli…
Virüs ilaçlama hizmeti dezenfekte işlem uygulaması ile yapılmaktadır. Virüs, bakteri ve diğer zararlı mikroorganizmaların ortamdan…
İçinde bulunduğumuz şu günlerde, temizlik olmazsa olmazlardan birisidir. Yüzeyler ve kullanılan eşyalar her ne kadar…
Bilindiği gibi son zamanlarda covid-19 virüsünün ülkemizde ve dünyada hızla yayılmasından ve öldürü boyuta ulaşmasından…